Yhtyeellä on historiaa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, siispä pieni historiallinen katsaus on paikallaan.

“Moista ei olekaan!”Jukka Kajava, Helsingin Sanomat, Tampereen Teatterikesän Klubi-illasta

Werner Bros. perustettiin Tampereella kolmen miehen voimin muistaakseni vuonna 1987. Perustavassa kokoonpanossa olivat veljeni Jouni ja henkinen veljeni Juuso (Juhani) Pajula ja minä (Jari).

Yhtye syntyi kun Jounin vaimon matkatoimisto pyysi tamperelaisohjelmaa Ystävyys-matkojen kymmenvuotisjuhliin Tallinnaan. Kolme kitaraa ja miehet tuntui tyhmältä Olimme jokainen soittaneet jossain vaiheessa skifflesoittimin, niinpä jaettiin soittimet.

Jouni multi-instrumentalistina sai pyykkilaudan, Juuso halusi rakentaa narubasson ja minulle jäi vanha kitarani. Moniääninen laulu oli itsestäänselvyys. Kun rakennusohjeita narubassoon ei ollut , niin Juuso perfektionistina kehitti soittotavan jolla basson äänet ovat mahdollisimman oikeat, syntyi narubasson ”style of Pajula”.

Image

“Pojat, noin tehdään show, muu on hautajaisia”Onni Gideon

Ensi esiintyminen oli Georg Ots laivalla, ja Tallinnan Estonia teatterissa. Isä Veikko oli mukana ja neljään mieheen muodostimme tanssiyhtyeen nimeltä Veikonkone. Triolle Tallinnan jälkeen seuraava kohde oli Bulgarian Aurinko-rannat, ja tuolloin yhtyeen ”hätänimi” oli Dallinna Cowboys.

Kun sitten alkoi olla kysyntää keikoille piti keksiä oikea nimi. Juuso muisti ensimmäisen keikan tarjoilut, paukku werneriä ja tuoppi olutta ( werneri on fernet brankan lempinimi) ja niin banaalia kuin onkin, siitä yhtyeelle tuli nimeksi werneri-veljet eli Werner Bros.

"Korkeatasoista, ainutkertaista ja uskomatonta, palvelee yleistä hyvää.”Tampereen Nuorkauppakamarin arvio yhtyeestä.

Soitimme kadulla ja toreilla, testasimme siellä ohjelmistoamme. Jos toimi kadulla, niin toimi muuallakin. Kun väki pysähtyi kuuntelemaan ja jäi seuraamaan se oli aina merkki onnistuneesta toteutuksesta. Mehän emme alun alkaenkaan tehneet vain musiikkia, vaan selkeästi estradinumeroita, tässä selitys ohjelmiston suhteellisen hitaaseen vaihtuvuuteen.

Kyllä biisin valmistaa helpostikin, mutta teeppä biisi jossa on muukin juttu.

No sitten oli katusoittoa ja sitä kautta kysyntä laajeni ja kun 1990 olimme keikalla hotelli Tammerissa poimi Juha Tapaninen Wernerit koko illan elokuvaan Iskelmä Prinssi, jossa esiinyivät mm. Paul Anka ja Umberto Marcato, Onni Gideon, Pirkko Mannola, Titta Jokinen, Mart Sander, Tarmo Ruubel jne…. Saimme roolisuorituksestamme. paras miessivuosa Jussit 1992.

Alkuvuodesta 1992 olimme jo saaneet Tammerkosken Nuorkauppa-kamarin, kautta aikain ensimmäisen ”Jussin Hessu” kulttuuri palkinnon. Sittemmin sen ovat saaneet mm. Tampereen Teatterikesä, Epe Helenius, Popeda ja Paleface.

Image

Juuso lähti elokuvan teon jälkeen Saudi Arabiaan töihin. Hänet paikkasi varsin hurjalla harjoittelulla toinen perfektionisti, veljeksistä Jaakko.

Kolmen muun veljen, Jyrki, Pasi ja Tuure kanssa perustimme wernerien rinnalle6B rothers kansanmusiikki- ja humppayhtyeen. Idea sai alkunsa kun soitimme isän kanssa hänen 70-vuotis ”juhlamatkallaan” Lontoon Covent Gardenin alueella humppaa ja pelimannisävelmiä.

Kuulijat tiedustelivat, että mistä tämä ihana musiikki on kotoisin, heti oli selvä, että maailma tarvitsee humppaa ja ei kun bändi pystyyn.

 
Image

Sitten tapahtui kauhea asia, Trio Werner Bros. oli juuri saanut päätökseen keväällä 1996 esitykset Jussi Helmisen ohjaamasta Tampereen Työväen Teatterin ” Tuntematon Väinö Linna” näytelmästä. Yhtyeen tervehenkisin jäsen Jouni kuoli yllättäen aivovaltimon tukokseen. Näytti siltä että bändit lopetetaan.

Peruimme Pietarin ja kotimaan keikat. Mutta kun hieman toivuttiin, suru työstettiin tiukalla treenijaksolla. Teimme uuden Werner Bros.in yhdistämällä Werner Bros. ja 6Brothers ohjelmistot.Esiinnyimme kokoonpanolla heti aluksi vaatimattomasti Las Vegasissa Mine Expo messuilla josta sitten suoraan Saksaan keikalle Bundes Gartenschau messuille. Sen jälkeen oli vuorossa Bonnin teatterifestivaali ”Bonner Biennale”. Biennalen järjestäjien mielestä esityksemme pelasti, ilmeisen katastrofaalisen päivän, niin uusi kokoonpano sinetöityi. Suru Jounin poismenosta on jäänyt, eikä varmaan koskaan poistu.

Jussi Ruponen, kitarataiteilija ja pitkäaikainen ystäväni, pyydettiin mukaan vuoden 2000 alusta ja hän on täyttänyt tyylitaiturina hienosti Jounin jättämän suuren aukon. Isommille keikoille lähtiessämme, käymme Jussin kanssa Jounin haudalla Messukylän hautausmaalla kertomassa minne matkaamme, viemme kukat ja laitamme kynttilän.

Image

Olemme esiintyneet Nashville´ssä “Chet Atkins Musician Days” festivaalissa ja tapahtuman lehdistötilaisuudessa seuraavan vuoden maaliskuussa.

Erityisen mieleenpainuvia olivat esiintymiset Nashvillen klubeilla mm. Station Inn, Legends Corner joista jälkimmäisessä paikallinen “kaurahattu” ilmaisi innostuksensa sanoin:” mä diggaan kantrista, mutt toi teidän musa on tosi jees, tuutteko valokuvaan mun familyn kaa”. Kuvassa: Edessä Chet Atkins, Takana Pasi, Tuure, Jyrki, Jari ja Jaakko Hard Rock Cafe Nashville, jossa esiinnyimme lehdistötilaisuudessa.

Image

“Mä diggaan coyntry´sta, mutta toi teidän musa on tosi makeeta, tuutteko kuvaan mun familyn kaa.Legends Corner klubilla Nashvillessa paikallinen kuulija:

Amerikan Suomalaisten Finn Festit ovat vieneet monet kerrat Atlannin yli Yhdysvaltoihin.

Image

Kuvassa: Pasi, Jyrki, Bobby Vee ja Jari. Finn Fest, North Dakota.

Lontoossa hyvä ystävämme on englantilaisen popin kävelevä sanakirja, “Grand Oder Of Water Rats ” taitelijain hyväntekeväisyysjärjestön “Past King Rat” Chas McDevitt. Hän on arvostettu pop-artistien keskuudessa Mark Knopfler´ista Elton John´iin. Werner Bros´ista hän on sanonut että, “..nämä kaverit ansaitsevat laajan yleisön ja ovat suuremmoinen musiikillinen lähettiläs Suomelle”. Kannattaa katsoa tämän sympaattisen herrasmiehen sivuilta mm. erinomainen skifflehistoria ja vaikuttava valokuvagalleria. www.chasmcdevitt.co.uk

Brysselissä olimme muiden mukana Grand Placella avaamassa suomen EU- puheenjohtajuutta ja onnistuimme järjestäjien mukaan olemaan ainoa suomalaisesiintyjä jolta yleisö torilla vaati encoret.

” 18 Hamburger Jazz Marathon`illa” marraskuussa 2004 Hampurissa saksalainen Jazz-yleisö otti esityksemme erittäin innostuneesti vastaan. Seuraavana iltana Hampurin lähistöllä klubikeikalla Brauhaus Buxtehudessa tunnelma oli suorastaan hurmioitunut, kuin Kihveli Soikoon festarilla. Saksa on ollut meille useitten vierailujen kohde, siellä yleisö jo tietää ja haluaa kuulla tiettyjä numeroita.

“These ´boys´deserve a wider audience and would be such great musical ambassadors for Finland.”Chas McDevitt

Ohjelmistomme ulkomailla esitämme pääosin suomenkielellä, olemmehan suomalaisia. Toki teemme kohteliaisuudesta mahdollisuuksien mukaan jonkun numeron paikallisella kielellä. Suomenkieli kuitenkin toimii ja show on saanut erittäin hyvän vastaanoton eripuolilla maailmaa. Tansaniassa elokuussa 2008 esitimme alkuperäiskielellä Malaikan. Esiintymispaikkoina tuolloin olivat “Artist Shool of Tansania” Bogomojossa, “Dragonais” Morogorossa ja “Litlle Theather” Dar Es Salaamissa. Spiikkaamme ulkomaailmassa ainakin englanniksi ja aina mahdollisuuksien mukaan paikallisella kielellä, esim. Saksassa saksaksi.

Huima juttu urallamme on ollut Skiffle-festivaali ”Kihveli Soikoon” Hankasalmella, meidän veljesten syntymäkunnassa. Kihveli on saavuttanut tasokkuutensa ja hienon henkensä takia suuren suosion yleisön ja esiintyjien taholta ollen nyt kansainvälisestikin arvostetuin alan festivaali. Olemme ylpeitä kun olemme voineet olla tapahtuman isäntäbändi heti alusta, kesästä 1996. Tapahtumassa kiteytyy pikkupojan haave tehdä jotain hienoa synnyinpaikkakunnalleen joka lapsena ja nuoruudessa antoi vankat ja monipuoliset eväät esiintymiseen. Tosin ensin haaveena oli rakentaa pilvenpiirtäjä Hankasalmelle, jotenkin tuntuu että näin on kuitenkin parempi.

Image

”Ette ole ainoastaan bändi, te olette ilmiö.”Ohjaaja Kari Väänänen “Taivaantulien” kuvauksissa.

Tv-esiintymisiä on ollut aina TV 2 ajankohtaisohjelmista lasten ohjelmiin. Suurimman yleisön ovat saaneet tv-sarja Titta Poo, Tapsan Tahtien jamit usean vuoden ajan ja Iskelmä Prinssi elokuva että tv-sarja. Vaan, yli kaiken on ollut ”julkisuusautomaatti” Bumtsi Bum yhdessä “Halavatun Papat” yhtyeen kanssa, ohjelma teki kertaheitolla yhtyeet kansallisesti tunnetuiksi.

Levyjä olemme tehneet, 1991 vinyyli ja kasetti versio ”Untolan Jukeboxi”, julkaisija Skandia. Levyn sisältö oli hyväntuulista, tuntemattomampaa vanhaa mutta hyvää. Suosituin radiosoitto oli Jounin kauniisti tulkitsema ”Saippuakupla”. Untola oli aikoinaan matkailijakoti Hankasalmen asemankylällä ja sen baarin jukeboxista kuuntelimme päivän kovimmat hitit. Untolassa yöpyivät matkoillaan valtakunnan huippuartistit aina Tapio Rautavaarasta Olavi Virtaan.

”Siku Siku” (SRCD-001) toinen levymme oli omakustanne. Tämän levyn painopiste oli kansanmusiikissa ja se sai alan ihmisiltä hyvän vastaanoton. Säveltäjä Pekka Jalkanen kirjoitti Friiti-lehden (nro 3/2000) levyarvostelussaan Siku Sikusta ja yhtyeestä: “Skiffleyhtye Werner Bros. on suomalaisen musiikin Gargantua ja Pantagruel. Heidän musiikkinsa on lauluksi tullutta lihaa, joka ylentää alentamalla. Pilkan kohteena ovat kansanvalistuksen ja markkinavoimien kaavoittumat. Niiden karnevalisoiduttua vapauttavaan nauruun on viattoman ja vilpittömän ilmaisun vuoro. Ei ihme että viiden Tuukkasen veljeksen raikulismi on riisunut aseet teatteriväeltä Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa. Siku Siku -levyä hallitsee Tuukkasten estoton laulu bel cantosta crowliin ja karjumiseen…. Säestyssoittimia ovat kitarat, vispilöin soitettu pyykkilauta/matkalaukku ja moukuva narubasso. Niitä sitoo Pasi Tuukkasen taitava tappajamandoliini, joka kilpailee Rossinin nautinnan ja laukaisun estetiikan kanssa…..”

Kolmas levymme (2005) on ilmeeltään lähellä ensimmäistä. Levyn nimi on “Aina Haaveissain” (SRCD-002). Kuten ensimmäisessäkin, mukana on suomennoksia ulkomaisista sävelmistä, mutta mukana on myös omaa ja Jukka Vuolteen tuotantoa sekä yhteislevytykset “Ramona” ja tanssihitti “Kaiken Saat”, A.Aallon Rytmiorkesterin kanssa. J.Vuolteen Mato-ongella on Saksankielisenä sekä skiffle-, että heavy-versiona. Jussi Ruposen mukaantulo yhtyeeseen toi sointiin kitaravoimaa jota sopii ihailla mm. I´ll See You In My Dreamissa, Rakkauden Sadussa ja vaikkapa Liidä Lindassa. Jussin soitossa kuuluvat vuodet Nääsvillen (kantri-) Veljeksissä ja moninaisissa yhtyeissä sitä ennen.

DVD “Werner Bros. Live” tehtiin suuren kysynnän vuoksi sekin vuonna 2005, sitä ja Aina Haaveissain levyä sekä yhtyeen fanipaitoja voi tilata näillä sivuillamme olevasta osoitteesta.

“The Werner Brothers, whose highly original and entertaining act has to be believed. A sextet – five of whom are siblings – of varying shapes, sizes and immense talent, the Werners make an amazingly tight unit.”Mike Martin said in The Stage Magazine (London) in November 15. 12 2001

Tässä tiivistetysti historiikki, paljon jäi kertomatta, mm. mukavat esiintymiset eripuolilla maailmaa aina Washingtonista Forssaan ja se että kun puristimme kitaristilegenda Chet Atkinsin kättä Nashvillen Hard Rock Cafen esiintymisen yhteydessä, ei kättä halunnut pestä enää koskaan.

Yleisön palaute on ollut vuodesta toiseen erittäin kiittävää: “olette uskomattomia” ja “vauhti vain paranee vuosi vuodelta”, “great show”. Hauska yhteydenotto tuli Englannista 10 Radion Varmint show´ta vetävältä John Varmin´tilta joka nähtyään Werner Bros. show´n halusi ehdottomasti musiikkiamme ohjelmiinsa, no siellähän se nyt soi perjantai-iltaisin.

Ps. Vuoden 2009 alusta yhtyeeseen liittyi Kirsi Laamanen seitsemänneksi jäseneksi. Kirsi valloitti yleisön ja otti paikkansa uutena wernerinä suvereenisti heti kevään “Elä Huoli, Oo Häpi” konserttikiertueella. ” Sehän istuu aivan upeasti tuo nainen teidän bändiinne” ovat olleet kommentit, samaa mieltä mekin.

Terveisin: Jari Tuukkanen 03.06.2009